Kaasboerderij

Filteren

{{locationDetails}}

{{displayValue}}

{{locationDetails}}

Terug naar filters

Blader door subcategorieën

Bezoek een kaasboerderij

Een kaasboerderij is een boerderij waar melk van eigen koeien of geiten wordt gebruikt om kaas te maken. Op een kaasboerderij wordt de melk eerst gepasteuriseerd en daarna verzuurd met een startercultuur. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen. Hierdoor ontstaat een dikke massa die ook wel wrongel wordt genoemd. De wrongel wordt in stukken gesneden en vervolgens verwarmd. Het vocht wordt afgegoten en wat overblijft is de kaas.

Op een kaasboerderij wordt meestal boerenkaas gemaakt. Dit is kaas die gemaakt is van rauwe melk en volgens traditionele methodes wordt bereid. Boerenkaas is dus niet gepasteuriseerd en er worden geen kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd. Hierdoor heeft de kaas een eigen karakter en smaak. Daarnaast is boerenkaas gezonder dan fabriekskaas omdat de melk niet is verhit en er geen conserveermiddelen worden gebruikt.

Op sommige kaasboerderijen kun je als bezoeker meekijken met het kaasmaakproces en een rondleiding krijgen op de boerderij. Vaak is er ook een winkel waar je de kaas kunt kopen, en soms worden er ook andere zuivelproducten verkocht zoals melk, yoghurt en boter. Op een kaasboerderij kun je dus niet alleen genieten van de heerlijke kaas, maar ook van een interessant en educatief uitje.