Hoe herken je biologisch eten?

Biologisch voedsel is te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk, dat op de verpakking staat afgebeeld. Dit keurmerk staat voor voedsel dat op een duurzame, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier is geproduceerd. Dit betekent dat het voedsel afkomstig is van landbouwbedrijven die voldoen aan strikte normen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s), en waarbij dierenwelzijn en biodiversiteit hoog in het vaandel staan.

Naast het Europees biologisch keurmerk zijn er ook andere keurmerken die aangeven dat het voedsel biologisch is geproduceerd. In Nederland is er bijvoorbeeld het keurmerk van de Stichting EKO-keurmerk, dat staat voor biologisch, dynamisch en duurzaam geproduceerd voedsel. Andere landen hebben vergelijkbare keurmerken.

Het is ook mogelijk om biologisch voedsel te kopen op boerenmarkten of rechtstreeks bij biologische boerderijen. In deze gevallen is het keurmerk mogelijk niet aanwezig, maar kan de boer je vertellen over zijn landbouwpraktijken en eventueel certificaten overleggen die aangeven dat het voedsel biologisch is geproduceerd.

Naast keurmerken en het kopen van voedsel op boerenmarkten of bij biologische boerderijen, zijn er nog enkele andere manieren om biologisch voedsel te herkennen. Biologisch voedsel heeft bijvoorbeeld vaak een hogere prijs dan niet-biologisch voedsel, omdat het duurder is om te produceren. Daarnaast is biologisch voedsel vaak te herkennen aan het feit dat het seizoensgebonden is en dat er minder keuze is in vergelijking met niet-biologisch voedsel.

Kortom, biologisch voedsel is te herkennen aan keurmerken op de verpakking, het kopen van voedsel op boerenmarkten of bij biologische boerderijen, een hogere prijs en het feit dat het seizoensgebonden is.

Waar kan ik biologische boeren vinden?

We hebben een speciale biologische boerderijen en een biologische boerderijwinkel pagina. 

Andere interessante berichten

Opmerkingen

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe